"Üretebilmek Üzerine"


"Üretebilmek Üzerine"
nüans, Düsseldorf işbirliği ile

26 Nisan – 17 Mayıs 2008
5533
İMÇ 5. Blok no: 5533
Ziyaret günleri ve saatleri: Çarşamba-Cmt. / 13:00-18:00

Açılış:
Adrian Lee performansı ile
26 Nisan Cmt. / 13:00
5533
Adrian Lee sergi açılışını duyuran bir etkinlik düzenliyor. Kendisi, insan ve hayvan karakteristiklerini içinde barındıran ancak ikisi arasında bulanık bir noktada duran, sempatik bir figürü mekanın kullanımına dikkat çekmek ve ziyaretçileri cezbetmek için hayata geçiriyor.


Etkinlikler:
30 Nisan Çarşamba / 20:00
PROP – Proud to be a VIP - dergi tanıtımı
Mekan duyurulacaktır

3 Mayıs Cmt. / 13:00
Yeni Ürünler!
5533

17 Mayıs Cmt. / 16:00
Handelszentrum Frau Böhm / sanatçı konuşması
5533

Etkinlik programı devamlı güncellenecektir.

Nisan Ayı İtibariyle Davetli Sanatçılar:

Adrian Lee Londra, Ahmet Ögüt Istanbul / Amsterdam, Allen Grubesic Stockholm, Anna Blessmann & Peter Saville Londra, Asli Cavusoglu Istanbul / Weimer, bliin Amsterdam, The Centre of Attention Londra, Claudia Weber Berlin, Dirk van Lieshout Rotterdam / Seul, Elmas Deniz Istanbul, Esther Kläs Düsseldorf, Katja Stuke & Oliver Sieber: Böhm Handelszentrum Düsseldorf, Isa Melsheimer Berlin / Istanbul, Jakob Kolding Berlin, Jerome Symons Rotterdam, Kim Schönstadt Los Angeles, Kristina Stoyanova Düsseldorf, Marjolijn Dijkman Rotterdam, Reinaart Vanhoe Rotterdam, Wynn Dan Paris

"Üretebilmek Üzerine" İstanbul'u çıkış noktası olarak alan ve süreç içinde farklı mekanlarda, yeni sanatçıların ve üretimlerinin sunumlarıyla gelişecek uluslararası bir grup sergisidir. Proje; ürün, üretim ve bu faktörlerin toplumdaki yeri üzerine bir inceleme yapma arzusundan kaynaklandı. Proje için İstanbul'a davet ettiğimiz sanatçılar; yerel üreticilerle çalışarak, üretim şartlarına atıfta bulunan, buradaki durumu yansıtan ve üretim sürecinin küresel boyutuna değinen yeni işler üretecekler. Sanatçıların bir kısmı da proje taslaklarını gerçekleştirerek İstanbul'da üretilmesi için Altı Aylık ve nüans'ı aracı olarak kullanacak.

Üretim kaynaklarına ulaşmak açısından İstanbul en zengin şehirlerden biri. Varoşlardaki tekstil, konfeksiyon atölyelerinden, Tahtakale'deki, Mahmutpaşa'daki binbir çeşit eski handa, dar sokak larda konuşlanan küçük dükkanlara; Galata'daki neon üreticilerinden Karaköy'de onlarca çeşit elektronik malzeme satıcısına kadar İstanbul geniş bir skala sunuyor. Üretim süreci, AB ülkeleri gibi hizmet toplumu ülkelerinde, şehrin yaşamından neredeyse tamamen dışlanmışken, İstanbul'da günlük hayatın önemli dinamiklerinden biri. Bu ülkelerde sunulan ürünlerin çoğu, farklı ülkelerde üretilip ithal edilirken, İstanbul'da ise bu kaynaklar ulaşılabilir ve şeffaf. Bu özellikleriyle Türkiye, dünya endüstrisi bağlamında Avrupa'da tercih edilen üretim merkezlerinden biri olarak adlandırılabilirken, parametreler gittikçe üretime dayalı bir toplumdan, büyük alışveriş merkezlerinin, tek tipleştirilmiş uluslararası markaların baskısı altında tüketime dayalı bir topluma doğru kayıyor. Bu değişimin hızı aynı zamanda çok canlı bir ortam yaratıyor. Bu projedeki ilgi alanımız, toplumun içinde bulunduğu dönüşümü temsil eden ürünleri gözlemlemek, anlamak ve sanatçılar aracılığıyla müdahelede bulunmak. Proje sonunda süreci belgeleyen bir de katalog hazırlanacak.

26 Nisan'da 5533'de başlayacak olan proje, Temmuz ayında yeni üretimlerle Apartman Projesi'nde olacak. "Üretebilmek Üzerine" Kunstvlaai (Amsterdam, Mayıs 2008) ve Erste Biennial (Köln) sergilenecek.

Bu proje, The British Council, İstanbul; Goethe Institut, İstanbul; Josefine Cafe@Baeckerei,İstanbul; Kunststiftung Nordrhein Westfalen, Almanya; Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi; The Swedish Institute, İstanbul; WASP t-shirt ve 5533 tarafından desteklenmektedir.

Alti Aylik: Kristina Kramer, Öykü Özsoy
www.altiaylik.blogspot.com

Nüans: Anna Heidenhain, Maki Umehara, Elmar Hermann
www.nuans.de

5533:
www.imc5533.blogspot.com

No comments:

Search This Blog