Eski K2 üyelerinden sansür üzerine açıklama | Former initiative artists notice on cencorship

Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir!
İzmir’deki K2 sanatçı inisiyatifinin kurucuları arasında olan ve 2003–2008 yılları arasında yönetiminde çalışmış olan sanatçılar Elmas Deniz, Borga Kantürk ve Gökçe Suvari olarak K2 Güncel Sanat Merkezi ve Ayşegül Kurtel ile çalışma ilgimizin olmadığını, bu mekanda veya K2 ortaklığıyla yapılan projelerde yer almadığımızı belirtiriz.
Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir. Güncel sanatın İzmir’deki sınırlı görünürlüğünü düşünerek K2’nin bizden sonra da devam etmesini istemiştik. Bizden sonra K2 yoluna yeni yöneticilerle  devam etti. Son yaşanan olayla ilgili olarak hem k2 geçmişimiz hem sanata sansür olayına tepkimiz açısından bu bildiriyi yayımlamaya karar verdik.

Paris’teki Centre Pompidou koleksiyonundan eserlerin sergileneceği, 6 Mayıs’da Fransız Kültür Merkezi aracılığıyla İzmir’de, Ayşegül Kurtel’in tahsis ettiği Türk-Avusturya Tütün Deposu’nda açılması planlanan Centre Pompidou, Video Sanatı Koleksiyonu, 1965-2010 başlıklı sergiden Berat Işık, Erkan Özgen ve Köken Ergun’un ayrılmaları talep edilmiş, gerekçe olarak politik nedenler gösterilmiştir. İzmir Fransız Kültür Merkezi direktörü Jean Luc Maeso ve K2’nin yöneticisi Ayşegül Kurtel bu sansür girişimi başlatmış ve duyarlılık göstermeyen Centre Pompidou da bu sansüre göz yummuştur. K2 ile hiçbir ilgimiz olmadığını ve bu konuya duyarsız kalamayacağımızı beyan ediyoruz. Sorumluların yasakçı yaklaşımlarını kınıyoruz.
Bu girişimin ardından K2 ve İzmir Fransız Kültür Merkezi’nin Türkiye’yi daha iyi temsil edeceğine inandıkları ulusal katılımlı bir sergi düzenlemeyi planladıklarını öğrenmiş bulunmaktayız. Tüm sanatçıları, bahsi geçen sansür girişimine ve ‘daha iyi’ temsiliyet üzerinden gerekliliği açıklanan bu etkinlik tasarısına dair bilgilendirmek isteriz. Bu nedenle sanatçılardan K2 ile çalışırken bu duruma dikkat etmelerini ve bu tarz bir ulusal temsil içeren sergiye katılmamalarını rica ediyoruz.
Eski K2 inisiyatifi adına , Elmas Deniz tarafından kaleme alınmıştır.
20 Nisan 2011
Metne destek veren eski inisiyatif sanatçıları: Tufan Baltalar, Nejat Satı, Merve Şendil, Esra Okyay, Başak Özkutlu.
sansurekarsi@gmail.com


The road to hell is paved with good intentions…
We, Elmas Deniz, Borga Kantürk, and Gökçe Suvari—artists who founded the K2 artist’s initiative in Izmir and managed it between 2003–2008—would like to assert that we are not associated with K2 Contemporary Art Center and Ayşegül Kurtel who currently runs the organization and that we are not related to any projects organized in this venue or elsewhere in collaboration with K2.
The road to hell is paved with good intentions. We wished this center to exist beyond us, as contemporary art is already given very limited visibility in Izmir. However, we now realize that it was a mistake to allow K2 to have the same name and continue its programming without our supervision, as Ms. Kurtel and therefore K2 Contemporary Art Center have played part in a recent censorship incident.
Works by artists Berat Işık, Erkan Özgen, and Köken Ergun were asked to be removed from Centre Pompidou Video Art Collection 1965–2010, an exhibition organized by Centre Pompidou, hosted by Centre Culturel Français Izmir, and facilitated by Ms. Kurtel—scheduled to open on May 6, 2011 at the Former Austro-Turkish Tobacco Building in Izmir. This decision was due to political problems, as stated by the curators. We would like to assert that Ayşegül Kurtel and Jean Luc Maeso, director of Centre Culturel Français Izmir initiated this censorship incident, while Centre Pompidou stood by their decision. We emphasize that we are not associated with this incident and will not be indifferent to this issue.
We are told that K2 and Centre Culturel Français Izmir are planning to organize another exhibition of national participation, which is believed to represent Turkey in a better fashion. We would like to inform all artists to take the aforementioned situation into consideration when working with K2 and not to participate to such an exhibition that claims national representation.
Elmas Deniz on behalf of the former K2 initiative
April 20, 2011
Former initiative artists who support this notice: Tufan Baltalar, Nejat Satı, Merve Şendil, Esra Okyay, Başak Özkutlu.
sansurekarsi@gmail.com 

No comments:

Search This Blog