Kapitalizmin besini olarak: Yaratıcılık
Buradan open source ile nasıl para yaptıldığına, facebook'a bakabiliyoruz. Bireylerin demokratik katılımı para yapıyor artık. Zaten "yaratıcı fikirlere" ödüller veriliyor bankalar tarafından.
İmaja inanmamaktan, sanat nesnesine inanmamaktan bahsediyordum geçenlerde... buna en yakın örnek kavramsal sanat ve onun Amerikadaki örnekleri gibi duruyor. Tabi doğal olarak kavramsal sanatın parlak zamanlarında ve dolayısıyla politik hareketlerin de etkisiyle o zaman sanat nesnesini bir tur " tuzak" olarak görmekte olan ve ticarileşmesine de büyük oranda karşı çıkan bu anlayış da dairesel turunu tamamlamış ve kapitalizmden ağır nasibini almış duruyor. Aslında her zaman eleştirilegeldiği gibi, kavramsal sanatın kahraman deha sanatçı tipini yaratmadığını düşünüyorum. Ama fazla para gerektirmeyen projeler yapabilmenin veya sanat eseri odaklı ve dolayısıyla tamamıyla çerçevesi belli bir alandan çıkış olarak içerdiği seçenekler bana hala çok hoş görünüyor. Bu doksanlarda da birçoklarına hoş görünmüştü...
Esas mesele kapitalizmin tüm yaratıcı faaliyetleri, kültürün en enteresan ve yaratıcı kısımlarını yutmaktaki arsızlığı. Kültür endistürisi, bienal turizmi, moda ve müzik. En alternatifler dolayısıyla en yaratıcı ve ilginç olanlar en fazla para kazandıracak olanlar oluveriyor.
Evet yaratıcılık sanatçıda olması doğal olarak beklenen şey ama artık sanatçı da yaratıcılığın yanına birşeyler daha eklemek zorunda gibi. Etik mesela. Alturism belki.
Gerçi sanatçı dediğin kişi de özgürlük yanılsamasıyla yaşamaya mahkum. Bu yeni yaptığım işimin adı aynı zamanda.
Bir gün bir polis sizi evinizde vuruverebilir. Toplum güvenliği ve suçu temizlemek herşeyden önemli zira.
Çok fena kapana kıstırıldık.
Bu nedenle "direnmenin" de anlamı kaydı. Sanatçı olarak.
48 saatlik uyku sonrası çıka çıka bu karamsar tonlar çıktı benden.
Neyse değişen birşey yok. seçenek de yok. Herseyin kötü olduğunu bile bile devam etmek zorunda olmak diyordum ya işte bu o. Özgürlük yanılsamasıyla ama inatla devam etme hali.
yine acayip acayip yazmaya başladım.
iyi bari.
3 comments:
nike reklamlarinda william burroughs gormus karisik kafalarimiza bir gargara metodu lazim.
bu durum eski devrimci ve turk solu tandansli bir cok figurun gunumuz dunyasinda iyi para kazanan yapi icinde yer alan hatta yoneten konumuna erimesi ile ilgili tartismaya benzer bir yere gidiyor.garip ama boyle. ama open source olayinda hepsini bu sekilde degerlendiremeyiz, faydaci olanlar para kazanmaya donenler ya da inatla bagimsiz ve coklu paylasimi savunanlar da var.
sorun biraz seyden kaynaklaniyor zekanin - biraz kapitalizmle, globallesmeyle ilgili, daha net, daha guclu, daha produksiyonu zorlamasi gibi. bagimsiz olan da şık olmaya, imaja zorunlu yonelim gostermek zorunda kaliyor. imaj ve roller meselesi bu donem icin hep sıkıntılı duruyor. insanin dogasi belki, safca iletisim istegi mesaji derdi inandirma seruveninde produksiyona donusmeye, kitlelere daha vurucu ulasmaya kalktikca bu dengeler kapitalizme dogru kaymaya devam ediyor.
http://www.creativeclass.com/
richard florida'yı okumak lazım, insan nalet edip sinir oluyor kurduğu bu ideolojiye ama durum analizi için yararlı
Post a Comment