Totaliter ama Dumansiz




1984 filmini yeniden izledim. Filmde egitici seminerde sigara ictikleri bir sahne var. Beni etkileyen bir detay oldu bu (pembe panter izlerken de sigaranin bu kadar rahat kullanilisini unutmama sasirdim. Ne cabuk nostaljik oldu) Bilim kurgu filmlerinin genel ozelligi uzun vadede gercege donusmeleri... 1984'de beni dehsete dusuren, Orwell'in bahsettigi toplum yapisinin artik gerceklesmis olmasi bireysel ozgurluklerin tukenisinin hatta malesef Orwell' in ongordugunden daha fena bir halde bulunmamiz degil, ama su an ic mekanda sigara icemiyor olusumuz ama filmde iciliyor olmasi sasirtti.

Kendi basima sigara bagimliligiyla mucadele etmeye calismaktan hoslaniyordum ama bir dolu sacmaligin henuz cozulemedigi bir dunyada sigara yasaklarinin bu kadar yer kaplamasi, bir bakima, 'topluluklara birseyi yasaklamanin alistirilmasina' ornek teskil ediyor. Toplumun genel yarari ugruna degil mi kontrol etmek? Guvenlik,sagliklilik gerekcesiyle kontrolu daha da arttirmak... Ben bireysel olarak sigarayi birakmak veya hayatimda belli kararlari verebilme ozgurlugunu istiyorum bunun herhangi bir devlet yasagina donusmesi benim icin korkunc.

Yasak filan viz gelir, hayir, ic mekanda sigara icmeyi esas ben istemiyorum.

----
http://www.imdb.com/title/tt0087803/

4 comments:

Anonymous said...

yazdıklarınız sigara yasağı hakkında sıkça ifade edilen bir yanlışı yansıtıyor: sanki yasak sigara kötü diye devlet biz daha az sigara içelim vs. diye yapılmış gibi bir ima! herhalde bunun insan hakları ile ilgisini kuramamak ne olursa olsun devletin yaptığı herşeye muhalefet olmaktan kaynaklanıyor. oysa burada amaç apaçık ortada ki sigara içmeyenin korunmasıdır. sizin nasıl "özgürlük" adına sokakta yürüyen birini bıçaklamaya hakkınız yoksa, dumanınız ile de etraftaki insanları boğmaya hakkınız yoktur. yasağın amacı budur, insanlara sigarayı bıraktırmak falan değil, klasik ilkokulda öğrendiğimiz "herkesin hakları diğer kişilerin hakları ile sınırlıdır" prensibinin bu alanda yeni uygulanmaya başlamasıdır. yasağa karşı çıkarken özgürlükten bahssetmek bu kadar basit bir ilkeyi anlamamaktır, çok yazık gerçekten.. (daha önceden böyle bir yasak konulamaması da sigara şirkelerinin devletler üzerinde kurduğu baskılardı, bir otoriteden söz edeceksek bu sigara üreticilerinin içmeyenler üzerinde kurduğu otorite olabilirdi ancak)

Anonymous said...

bence en iyi cozum sadece sigara icebilenlerin girebildigi mekanlar.boylece su kendi haklarindan hicbir taviz vermek istemeyen yeni nesil liberal nurtoplarindan da herkes kurtulmus olur.orayi da bu sacmaliklariyla bozacak olurlarsa bu sahislari mekanin daha kapali yerlerine goturerek olayi "tatli"ya baglariz :D

Anonymous said...

8:04'e

Sizin de atladığınız en önemli nokta şudur; sizin safça 'devletin sigara içmeyenleri korumak adına çıkardığını' düşündüğünüz bu yasa, karşı mağdurları doğurmaktadır. Evet şu anda sigara içenler mağdur edilmiştir.

Nasıl?

Sigara içmek bildiğiniz gibi çeşitli gruplar altında toplanabilen bir bağımlılıktır. Siz önce yabancı sermaye sigara üreticisinin halkınızı bağımlı hale getirmesine göz yumarsınız, zararları ayyuka çıkmasına rağmen üreticilerle başa çıkma kabiliyetiniz olmadığından ve acizliğinizden tutup şöyle dersiniz "sigara satışını yasaklayamıyorum (gücüm yetmiyo acizim, gücüm size yetiyor) ama orda burda içemezsiniz. (ne halt ederseniz edin)Toprak altında orda burda için. Ama madem bağımlısınız bende gayet riyakar bi şekilde sizden maliyetinin 4 katı da vergi alayım kazanayım. Haa hatta dur ben bi de eşşek yüküyle zam yapayım. Vergisini de 6 katına çıkarayım. Hatta ve hatta sigara içilebilen bi mekanın olmasını istiyorsan acayip rakamlara sana sigara ruhsatı satayım."

Buradaki asıl mağdur sigara kullanıcısıdır. Sigarayla savaşan hükümet iyi niyetini gösterip riyakarlığı bıraksın. Mağdurun sırtından vergiyi nasıl çıkarırım diye düşüneceğine delikanlı olup, yeni tiryakilerin oluşmasına engel olsun. Gücü bu firmalarla savaşmaya yetiyorsa ve faydalandığı vergilerden vazgeçebilecekse SATIŞINI YASAKLASIN.

İşte o zaman yapılan bu hareketin samimiyetine inanırım.

Anonymous said...

http://www.coffinails.com/
en kral cozum budur alacaksin eski usul ekip iceceksin.hatta sarapla yika cesit cesit seyler bul tadini kendin yarat on numara tutun yap kendine iste.hemde yabanci maddesiz direk sadece tutun.konuyla alakali degil ama madem birakamiyosun bu illeti bari bu sigara sirketlerine gitmesin paran cebinde kalsin.o pezevenklere gidecegine iki durum sardirirsin bi kelle paca corba icersin o parayla ulke ekonomisine faydan olur.yalan mi?-degil:)

Search This Blog