Yaratıcı Yıkım



3 şubat-15 mart arası,
Outlet/ Boğazkesen Cad. Kadirler Yokuşu No:69 Tophane/ istanbul.

----

İstanbul güncel sanat ortamına yeni bir soluk kazandırmayı, varolan yapıyı dönüştürmeyi ve girişimleriyle hissedilir bir boşluğu doldurmayı hedefleyen Outlet//İhraç Fazlası Sanat, 2009’un ilk sergisini 3 Şubat’ta açıyor! Outlet, rutin sanat ortamına hareketlilik getirmeyi amaçlıyor ve herkesi kent içi yaratıcı yıkıma şahit olmaya davet ediyor!

Outlet; “kentiçi durumlara” odaklanan 6 sanatçının “Yaratıcı Yıkım” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Seçil Alkış (İzmir), Osman Bozkurt (İstanbul), Elmas Deniz (İstanbul), Hakan Kırdar (İzmir), Nejat Satı (İzmir) ve Şener Özmen (Diyarbakır)in yapıtları izleyiciyle buluşuyor.

Outlet Proje Alanı’nda ise, Allora ve Calzadilla’nın “Under Discussion” videoları izleyiciyi harekete geçmeye çağırıyor.

Kenti bir araç olarak değil; meselenin tam da özü olarak gören sanatçılar, demokrasi ve kent ilişkisini irdeleyen farklı tekniklerde üretimler gerçekleştiriyorlar. Ekonomiden ödünç aldığı “Yaratıcı Yıkım” kavramını kent çalışmalarına uyarlayan David Harvey’e göre, kent hakkı sadece halihazırda varolanlara erişme hakkı değil; aynı zamanda onu değiştirme, yeniden biçimlendirme hakkıdır. Bu sebeple, “Yaratıcı Yıkım” 2008’in son günlerinde Atina’da yaşananlarla daha anlamlı hale gelir, yeni bir yaratıcı ruh, yine yıkımın içinden doğar! Kent sakinleri, en temel hakları olan kenti değiştirme haklarını kullanırlar.

Farklı şehirlerden 6 sanatçının çalışmalarında, kent meselelerine ilişkin yaklaşımlar sergileniyor. Kentin alışıldıkça görünmez hale gelen çelişki ve çatışmaları görünür hale gelirken, sınırlar ve geçişlilikler sorgulanıyor. Sanatçılar büyük eleştirileri dile getirmek için küçük esprilerden yararlanıyorlar. İnanılanlara dair ısrar görünür kılınıyor.

Sanatın gündemini takip etmek isteyenlerin yeni adresi Outlet; Canan Pak, AYK, MAS Matbaası, BenQ, The Point Otel, Beck’s, Coca Cola, Netcopy Center ve Derin Design’ın sponsorluğuyla Azra Tüzünoğlu tarafından yürütülmektedir.

“Yaratıcı Yıkım” sergisi 3 Şubat’tan 15 Mart’a dek Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-18.30 arasında görülebilir.

No comments:

Search This Blog