Gaza



Fotoğraf Gazze'den. insan kanı. İsrail'in durması gerekiyor.

İnsan olmamız midemi bulandırıyor.

Avustruylalı adını şu an hatırlamadığım bir felsefeci günümüzü tanımlamak için zoolojiden bir kelime ödünç alıyordu. Almanca olan bu kelime yanılmıyorsan" Duldung-staren" di. Tam olarak aslında bir sürüngenin tepkisi için kullanılıyor, gayet sıradan bir bilgi bu; hayvanın şoka girip felç olmasını anlatan bir kelime. Ama hayvan bu sırada aktif olarak korkuyu yaşıyor ve görebiliyor ama felç olduğunu kavrayamıyor.

Birşeylerin değişmesi gerektiğine olan inancı gelişmiş, haberleri takip eden, kendi çapında çırpınan birçok insanı da tarif ediyor. Beni tarif ediyor.

Engellemek istediğin bir olay karşısında felç geçirmek. Muktedir olamayışının verdiği çaresizlik.
Görüyor duyuyor biliyorsun ama çoktan felç edilmişsin. Tüm dünya neyin yanlış olduğunu görüyor, seyrediyor ve kımıldamıyor.

Dante'nin cehenneminden yeni çıktım.

2 comments:

Unknown said...

http://de.wikipedia.org/wiki/Duldungsstarre

asil disi memelilerin penetrasyon anindaki felc'i tarif ediyor.

savas yine baslamistir. israilin bir tarafli geri cekilme politikasinin iflasinin kabul etmistir israil ordusu ve siyasileri. hamasin güclenmesi cünkü sonucu idi. acikli. sanirim "occupation" yine gündeme gelecek.

ElmasDeniz said...

Savaş yine başlamıştır
ya da şavaş hiç bitmişmidir ki?

Hepimizin kafasına bir bomba düşmedikçe, hepimiz açlıktan kırılmadıkça anlayamayacağız.

Tesekkur ederim düzeltme ve bilgilendirme için. Ben de doğrusu için aradim internette ama almanca bilgim olmayınca bulamadım gerçek kelimeyi. Evet gözüme ilişen bu makalenin büyük kısmı birtakım feminist doktrinler üzerine yoğunlaşmıştı. Ben bu bilgiyi, felç durumunu kafamda kendime göre " bir durumu tariflediği" için aklımda tuttum.

Search This Blog