Lambda için ne yaptık

Başka bir dünya mümkün! Eşcinseller susmayacak! Örgütlenme hakkımız engelenemez! Baskı şiddet ahlaksa biz ahlaksızız! sloganlarıyla İstiklal caddesinde radikal kocaman bir kalabalık olduk ve yürüdük 7 haziranda. Taksim meydanından Tomtom'a kadar. Örgütlenme özgürlüğü elinden alınmak istenen insanlar ve türkiyede eşcinsellerin hakları konusunda çalışan LAMBDA derneği için ve kendimiz için oradaydık.

Lambda'nın kapatılması ve ayrımcılığın devlet kanalıyla yapılması düpedüz insanların toplanma ve örgütlenme haklarının gaspı demek. "Turkish democratic republic" kocaman bir yalan oldu son dönemdeki uygulamalarıyla. Benim tabi şüphelerim var bu tarlabaşındaki travestilerin yoğun olduğu yerlerin mütenalaşmasında başa bela olmasın diye miydi kapatmanın şu zamanda gündeme gelmesi durumu. Belki.

Lambda faaliyetleri yeterli veya değil toplumsal yaşantı içinde eşcinsellere gösterilen olumsuz yaklaşımları aşmaya yarayan değerli bir araç.

Sivil toplum örgütlerinin daha organize olup birbirlerine destek vermesini görmeyi çok istedim bu yürüyüşte. Çünki sevgili arkadaşımla buluşup gittik bu eyleme,iki kafadar. Konuştuğumuz şu oldu sloganlar alkışlarımız izin verdikçe. Anarşist gruplar nerdeydi? Diğer sivil toplumcular neredeydi? Yazarlar? Gözlerimiz bunları aradı.

Böyle bir dava sözkonusu olduğunda bal gibi birçok insanı ilgilendiriyor. Sendikaları, örgütlenmiş kitleleri... Lambda ve lambda'ya gösterilecek destek çok önemli zira bir hatanın analizine imkan veren, bu topraklardaki ayrımcılık çeşitlerine, solun da, açık düşünebilmenin de kökenine yönelik sorgulamaları tetikleyecek bir içeriği var. Zira seksist, homofobik ve böylelikle ayrımcı ve faşist karakterli sol bu toprağa ait mesela. Özgürlükler ve haklar konusundaki dar görüşlülüğün, özgürlüğün ne'liğine ilişkin sorgulamanın da arazlarını gösteriyor.

Herşeye rağmen etkili ve sıkı bir kalabalık vardı. Öğrendiğime göre istanbul'daki ilk eşcinsel pride 16 kişinin katılımıyla olmuş. Kalabalıkların sayısını tahminde kötüyüm ama bu eşcinsellerin gerçekleştirdiği eylemlerin en büyüğü bu oldu. Basının TV'nin ilgisini bilemiyorum TV izlemediğimden.

Yürürken, travestilere şiddeti adet edinmiş, evinden çok uzakta çaresiz siyah bir adamı bir karakolda öldürüp kimliği yoktu diye açıklama yapan, 1 mayısta bir hastahaneye biber gazı atan- polis yoktu pek, ceplerinde susmayan bili bili bip telsizleriyle ayırdedilen kıyafetsiz birkaç polis vardı.

Kamusal alanda özgürlükler sorunu türban meselesinde olduğu gibi eşcinseller için de devlet engeline takıldığını izliyoruz.

Devletin bu antidemokratikleşme ısrarının gerekçesi nedir ki?

Hayır ne olacak yani?

Amaç ne?

1 comment:

future audience said...

amaç ne mi? insanlığın en büyük yanılgılarından biri bu, dediğin. faşizmin aklı, amacı, rasyonelitesi olur mu? sosyal bilimciler, sosyologlar özellikle, özellikle de balkanlarda, hatta isveç, almanya ve italya'da da, genel bir araştırmaya odaklandılar otuz yıldır. rejim ve demokrasi modelleri değişen "transition democracies" yapılarda, neden faşizm ara dönemler yaratarak, kalkınmayı pompalar ve başarılı olur? çünkü güce odaklı, kısa hedefli çalışır. kısa vadede hızlı karar alınır, risk alınır, kazanılır. uzun vadede ise kaliteli yatırım -maddi-manevi- düştüğü için, geriye doğru bir nostalji yaratılarak, başarı yönetimi korku yaönetimine gider. kayıp korkusu. "muhafaza" edeyim derken, öldürür. yani, bir amaçalrı yok, libido!

Search This Blog