Çağdaş belediyecilik




BUCA BELEDİYESİ RESMİ AÇIKLAMASI.

"Çaldıran Mahallesi taş ocakları mevkiinde kayaların şekline uygun yaklaşık 40 m. yüksekliğinde 3 boyutlu olarak konuşlandırılacak, ulu önder Atatürk'ün rölyef çalışması ihalesi yapılmıştır. Uygulaması yapılacak Atatürk resmi Belediyemiz ve akademisyenler tarafından oluşan bir kurul tarafından seçilmiştir. Atatürk Maskı'nın kaya zemin üzerine işlenmesi işinin teknik danışmanlığını; Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Bölümü hocaları yapmakta olup, fizibilite ve projelendirme çalışmaları bittiğinde, tahmini olarak 50 ton çelik hasır, 500 m3 püskürtme beton ve 300 ton çelik konstrüksiyon kullanılacaktır.Tepe civarında çevre düzenleme çalışmaları yapılacak.Ayrıca alan gece gündüz aydınlatılacaktır.
Bu rölyef çalışmasıyla ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün adına yakışır bir eser yaratmakla birlikte hem ilçemizin hem de kentimizin tanıtımına olanak sağlayan bir proje kazandırılmış olacaktır."

http://www.buca.bel.tr/00300-197-071020.php

Totaliter sistemlerin kamusal alandaki görsel tezahürü olan, şehir meydanlarındaki Atatürk heykelleri yakın coğrafyadaki kominist rejimlerin heykel geleneğine benzerken , amerikan tipi bir heykel anlayışı ile tanışıyoruz. Önceden Stalin gibi Atatürk büstü yapılırdı yerine şimdi amerikan başkanlarının kayaya oyulmuşunun Atatürk versiyonuyla karşı karşıyayız.

Resmi ideolojinin sembolü olması veya dilbilimsel okumaları geçtim, gerçek hayattan konuşacağım. İnsanların işsizlikten kırıldığı, yetersiz beslendiği bir toplumda, iyi işler yapmak isteyen gençlerin yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir yerde -üstelik üniversite gibi kurumların desteğiyle- "zaman, para ve emek savurganlığı" gerçekleştirilerek yapılmak istenen bu Atatürk rölyefine harcananlar başka türlü ve doğru kullanılmalıydı.

Romanya'da Çavuşesku'nun sarayını gördüğümde, "UTANÇ VERİCİ" dedim kendi kendime. Ülkeler en zengin ve en güçlü oldukları zamanlarda "BÜYÜK YAPILAR" inşaa ederler.Tarih boyunca özellikle de oldukça eski örneklerle bu sabittir. Çavuşesku'nun inşaa ettirdiği saraya bakıp utanmamın nedeni arkamda uzanan bükreş kentinin fakirliği, yıkık döküklüğü insanların yoksulluğunun karşısında bu savurganlık devinin dikelmesiydi.

Ancak paranın harcanması ve TÜKETİM VE SAVURGANLIKLA sağlanan gelişme ve iyileşme yanılsaması, türkiye de her kesimöde kendisini gösteren bir "GERİLEMENİN" de işareti, kanıtı. Şaşaa, gösteriş her zaman için zenginliğin sunumudur ve eğer zengin değilseniz tek ilgilendiğiniz de zenginmiş gibi görünmenin yolu şaşaa ve görünüş olur ve bu TÜKETİMdir.Gerçekte dayandığınız bir temel ve gerçek bir üretim olmaksızın belirli kodları kullanarak bu heykel örneğindeki gibi bir içi boşluk abidesi dikebilirsiniz. Üstelik herşeye rağmen haklı da çıkar kitleleri de arkanıza alırsınız. Bu dünyanın kötüleşmesinin tarihidir.

Bu beni HASTA ediyor.

Bu işin gerçekten de ekonomik verileriyle ilişkili ama resmi ideolojinin kamusal alanda baskılanması işte. 40 metrelik bir Atatürk heykeline acilen ihtiyacımız var.


HALKIN her tür demokratik sürece KATILIMCILIĞI azaldıkça HEYKELLER BÜYÜYOR.



From: elmas.........at. gmail.com
Subject: Atatürk Rölyefi
Date: 24 Aralık 2007 Pazartesi 21:07:53 GMT+02:00
To: bilgiedinme@buca.bel.tr

Atatürk rölyefi ile ilgili olarak bilgi edinmek istiyorum.

Yapılması planlanan Atatürk rölyefi ile ilgili olarak, belde halkı ile iletişim kurulup fikir alışverişine yönelik bir çalışma gerçekleştirildi mi?

Proje ne kadar türk lirasına malolacak?

İlginize teşekkür ederim.

İyi çalışmalar,

Elmas Deniz

No comments:

Search This Blog